Wednesday, November 10, 2010

Nangka masak lemak @ OPOR NANGKA =)


Bahan2 untuk diblender/ditumbuk :


6 biji cili kering
1cm Kunyit
1cm Halia
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
4 biji buah keras
1 sudu ketumbar
1 sudu jintan manis
1/2 batang serai

Bahan2 lain:

Santan kelapa (asingkan perahan yg pertama and perahan yang selepasnya)
Daun limau
1-2 batang serai
Bawang goreng
Nangka mentah yang telah dipotong (jgn terlalu kecil)

Cara2:

- Masukkan santan perahan yang kedua and nangka ke dalam periuk
- Masukkan juga bahan2 yg telah diblender ke dalam periuk. (bahan2 ini hendaklah ditumis terlebih dahulu)
- Masukkan sekali daun limau and serai yang telah disimpul ( tujuannya utk menambah aroma opor)
- Biarkan mendidih n tunggu sampai nangka empuk. Kemudian tambahkan perahan santan yang pertama . Santan pertama dimasukkan akhir sekali utk elakkan pecah minyak.
- Biarkan sehingga mendidih sambil dikacau perlahan2 utk elakkan pecah minyak.
- Bila opor dah masak, bolehlah dihidangkan n ditabur bawang goreng di atasnya.

Selamat mencuba =)

No comments:

Post a Comment

Anda mungkin juga menchentai ini~